Právě jsem zvítězila v klikací soutěži s krycím názvem "zápis předmětů", a mám tak nakročeno do druhého ročníku, vstříc žurnalistické kariéře... Kromě toho jsem si pořídila nové kolo a po měsíčním kanadském půstu opět běhám jako nadšená fretka... Píšu články, přemýšlím o blbostech, plánuju, pak zase přemýšlím a tohle je výsledek. Zase píšu. A vy to třeba zase budete číst...

neděle 2. září 2012

Aarhus žije!



Jak pravil jeden místní domorodec: užívejte si hezké počasí, co to jen jde, protože to, co přijde potom… Uvidíme, kdo se bude smát za dlouhých podzimních večerů plných deště a šedivé oblohy, větru, který rozplácává kapky na bundě. Ojojoj, lidičky, to bude depka… Na počasí jsme si prý vybrali ten špatný semestr. Co se dá dělat, že, akumulujeme sluneční energii, co se do nás vejde! 

A „užívat si“ je skutečně to pravé slovo pro rozpoložení, které panovalo dneska ve městě. Včera byl zahájen místní festival, takže dneska, zejména protože je víkend, se všechno rozjelo na veliko. A takhle odbrzděná střela by měla trvat celý týden a vyvrcholit příští neděli. Ojojoj, to bude velká párty, Dánové se v takových věcech rozhodně nenechají zahanbit. A my, co nechceme být úplně mimo mísu (i když, co se týče vzdálenosti od centra dění, poněkud mimo mísu bydlíme), jsme vyrazili na výzvědy, co že se to vlastně festivalí.
Sfrčela jsem dolů na kole a už cestou se cykloprovoz zahušťoval a zahušťoval, pak přibývalo i chodců, pak už byla slyšet hudba, potom už i vidět stany a lidé vyvalující se va parku na trávníku, a pak jsem raději slezla z kola, cvakla ho zámečkem před radnici (která byla obležená zaparkovanými koly, což ale není žádná výjimečnost, to se naučíte velmi rychle, že kolo se dá zaparkovat prakticky kdekoli) a dál pokračovala pěšky. Proudící davy popíjely pivo, lízaly zmrzlinu, navazovaly si balónky kolem zápěstí a korzovaly ulicemi jako na kolonádě. Někteří zapadli do kavárny nebo hospůdky, na pivečko na sluníčku na zahrádce, proč ne, že. Zvlášť když byla možnost vyvalit se do takových těch pytlů na sezení, co se prodávají v Ikey. (Paráda, vždycky sem takovou věc chtěla mít doma, škoda, že na ní nikdy nebylo v pokoji místo… snad že bych si jí pořídila do pokojíku sem?)Prošla jsem ulicemi do centra, obkroužila všechna místečka, kde byl shon nebo hluk neb hudba nebo křik, pobavila se lidmi vysedávajícími v plastových kójích se zelení uvnitř, venkovní popisek hlásil „urban greenhouse“, a vrátila se k radnici, vedle které byl obležen park. Vlastně obležená ulice, která se pro tento týden změnila na park. Ulice s dvouproudou silnicí, cyklostezkami a chodníky jako by se vytratila. Zákaz vjezdu a nazdar. Přes asfalt by natažen travnatý koberec, který pokrýval i uměle vytvořený kopeček, samozřejmě hustě obsypaný lidmi (musí si užít výhled, že). Bylo to neuvěřitelné, jak věrohodně tráva vypadala. Seděla jsem na ní a připadala mi úplně jak ta živá opravdivá. Podivné. Ale každopádně sympatické. Takový Petřín uprostřed Aarhusu. Naproti byl otevený supermarket, což byla očividně častá zastávka všech nově příchozích. Někteří vycházeli obtěžkáni balíkem piv, ale někdo zvolil i pohodou verzi lusky, hroznové víno a džus. Mlsouni si přivezli i grileček a rožnili masíčko, které vesele cmudilo všude kolem. Taková velká městská garden party. Hladovci si přinášeli krabičky s jídlem od číňanů a futrovali do sebe nudle a takové ty podivné smažené věci v těstíčku, mezitím se děti vrhaly do vodotrysků, takže rodiče na půl sousta desetkrát okřikovali a pak stejně museli krabičku odložit a jít ratolesti odchytit. 

A na závěrečné dokreslení mé návštěvy místní kulturní události ještě třešnička na dortu. Náhodou jsem se totiž nachomýtla k opulentnímu rautu, který pořádala jakási International Community. Pořád jsem se nervózně ohlížela, jestli tu nejsem špatně, jestli bych neměla mít nějakou akreditaci nebo vstupenku. Evidentně ne. Chvíli jsem pozorovala lidi, obešla si stánky, pak zase pozorovala, co se děje. Kolemjdoucí zkrátka chodili, u stánku si do bambusové mističky nabrali, co se jim zachtělo, a odnesli si to stranou a nacpali si teřich. A samozřejmě se vše zapíjelo různými druhy piva, vínem nebo vodou. All available. Vonělo to krásně, vypadlo to krásně, chutnalo to krásně. Mleté maso na grilu, tak akorát na pořádný hamburger, chilli noc carne, čerstvé pečivo nejrůznějšího druhu, brokolice, zelené fazolky, opékané brambůrky, grilovaný banán… a jako dezert samozřejmě nechyběla spousta ovoce od banánů, jablek, hrušek přes víno až po naprosto vynikající švestky… Zkrátka, Dánové mě nepřestávají překvapovat!